Търговия

Бързина и качество на най-добра цена!

Панели

Термоизолационните покривни и фасадни панели са един комплексен, самоносещ се конструкционен материал, специално разработен за покриване на покриви и фасади на сгради, предимно индустриални.

Познати още като "сандвич-панели" те се състоят от два формовани стоманени листя и сърцевина от самозагасяща се полиуретанова смола.
Стандартно стоманените листя използвани за производството на "сандвич-панели" биват поцинковани и след това допълнително покрити с "праймер" (грунд) и "финиш" (повърхностно покритие), което в общия случай е полиестерно покритие. В зависимост от изискванията на проектите и производителя на "сандвич-панелите" дебелината на стоманените листя използвани за направата им също варира в диапазон от 0,4 до 0,8мм, а стандартните дебелини на "праймера" и "финиша" са съответно 5 и 20 микрона.

Външният стоманен лист на покривните панели представлява трапецовидна ламарина, като тук вариантите също са в зависимост от това, кой е производителя на панелите. Най-често използваните покривни панели са с три или пет ребра (гофри), като последната гофра и в двата варианта не е запълнена с изолационен материал и е с функция на припокриваща следващият панел.

Типичният покривен изолационен панел се препоръчва да бъде инсталиран на покрвни конструкции с наклон не по-малък от 7%.

Панелите се произвеждат със защитен филм (фолио), двустранно, което по предписание на производителя се отстранява след приключването на строително монтажните работи.

Фасадните панели в зависимост от дебелината на изолационният слой имат няколко приложения – за монтаж на фасада, за оформяне на преградни стени, за изграждане на окачени тавани, за изграждане на помещения за хладилни камери и други. Повечето производители произвеждат фасадни панели с два вида сглобки наречени "скрит" или "видим" монтаж. При "скрития" монтаж главите на самопробивните винтове, посредством които става монтажа, остават в междината на сглобката между два съседни панела, а при "видимия" монтаж е точно обратното – главите на винтовете остават на повърхността на панелите.

Съществуват различни видове релеф или формоване на лицевата ламарина на фасадните "сандвич-панели", което отново е в пряка зависимост от това кой е производителя на панелите. Най-често срещаните видове повърхности са "гладка", "стандартно формоване" и "микро-V" (плисе). Факт е, че всеки един производител има свой собствен дизайн на сглобка на панелите и свой собствен дизайн при формоване на стоманените листя.